Blog, na kterém se dozvíte aktuality z činnosti redakce.

Jak používat a prožívat Slovo na den?

16. 9. 2012 21:47

Na hlavní stránce signály.cz na vás každý den vykukuje nové Slovo na den. Chcete vědět, jak plně využít jeho potenciál? :) Jak se jím nechat celý den provázet?


Slovo na den pro tebe může být jen jednou z mnoha vět, které čteš - v rychlosti zpracuješ - jdeš dále - a zapomeneš. Tento proces však není jediným možným přístupem: Slovo na den je možností, jak obohatit svůj vztah s Kristem, jak prožívat svou víru každý den intenzivněji.

Jak ho tedy správně "používat"? Zde ti předkládáme uživatelský manuál. :)

1. Není to jen věta...
Slovo na den nekončí na hlavní stránce signálů. Klikneš-li na něj, otevře se ti celý úryvek z Písma spolu s komentářem. Citát bývá zpravidla delší a vybraná věta na hlavní stránce je jen jakési "hlavní poselství", často však nutně zkrácené a neúplné. Proto vše začíná tímto rozkliknutím. :)

2. Na okolnostech záleží!
Chceš-li prožívat Slovo na den jako formu modlitby, záleží na tom, za jakých okolností jej budeš číst. Najdi si vhodný čas (nejlepší by bylo ráno) a místo, kde se můžeš ztišit a být sama. V soustředění a vnímání Boží přítomnosti ti může pomoci třeba zapálená svíčka, ikona nebo kříž.

3. Nejsi na to sám
Modlitba je především setkáním s Bohem. Pros o Ducha Svatého, aby otevřel tvé srdce k porozumění Božímu slovu. Stůj před Pánem vpravdě a s tím, co právě nosíš ve své mysli a svém srdci.

4. Čti a zamýšlej se
Přečti si citát Slova na den několikrát a snaž se na něj soustředit, vstřebat jej... K zamyšlení ti mohou pomoci tyto otázky:

  • Je tu zaslíbení, které se mě týká a mohu si jej přivlastnit?
  • Je tu příkaz, který mám uposlechnout?
  • Je tu varování, kterého mám dbát?
  • Je tu hřích, kterého se mám vyvarovat nebo jej vyznat?
  • Je tu povzbuzení, které si mám vzít k srdci?
  • Jsou tu slova chvály, k nimž se mohu přidat?
  • Je tu popsána zkušenost, kterou jsem sám/sama zažil/a?
  • Je tu pravda, kterou mám poznat o Bohu nebo o sobě?
  • Je tu příklad, který mám následovat?

5. Prober to s Hospodinem
Můžeš chvíli jen tak spočinout před Boží tváří, aniž by ses snažil/a formulovat svou modlitbu do slov. Nechat na sebe Boží slovo působit, dovolit mu, aby se tě dotklo, zasáhlo tě, usvědčilo, povzbudilo, vyburcovalo, uzdravilo,…, aby ses skrze ně setkal s Hospodinem. Můžeš pozvat Pána do svých úvah o přečteném slovu. Chval, děkuj, pros... dle libosti. :)

6. Zaznamenávej
Pokud tě konkrétní verš či celý citát nějakým způsobem zasáhl, neváhej a opiš si "souřadnice" nebo přímo zvýrazni ve své Bibli.

7. Žij...
Jak název napovídá, Slovo na den je určeno k tomu, aby tě provázelo celým dnem. Zkus na něj myslet v konkrétních situacích, rozhodnutích, ve všem, co budeš prožívat.

Tak vzhůru do toho!

A otázka na závěr: Kdo vybírá Slovo na den a píše komentáře?
Signálácké Slovo na den čerpá z materiálů křesťanského táboru JUMP. Jedinou výjimkou je neděle, kdy je citát vybrán z jednoho z liturgických čtení (v tom případě píše komentář ReRoR).

Zobrazeno 1865×

Komentáře

Dzamila

citát na každý den mi chodí několik let. Včera poprvé, i díky prožití svátosti smíření, jsem si otevřela Bibli na odkazu toho citátu... a nestačila jsem zírat...taková hloubka...!!! Tolik slov...!!!Tolik Božích "dopisů" lásky...!!!

Díky za další náměty iniciativy a ještě lepšího života s Tím nejlepším :D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka